Xpert Clinic koploper in databaseonderzoek

16-06-2015

2014 was een belangrijk jaar voor Xpert Clinic. Xpert Clinic mocht 11.282 nieuwe patiënten verwelkomen in haar klinieken, waar dit in 2013 nog 9.843 patiënten waren.

 

Bij deze patiënten werden 10.099 consulten afgenomen en 1.183 patiënten kwamen voor een second opinion. De service van Xpert Clinic werd in 2014 gewaardeerd met het rapportcijfer 8.4, net als het jaar ervoor. Behandeladviezen aangepast na analyse uitkomsten Pulse Op basis van de uitkomsten van Pulse, een uniek uitkomstenregistratiesysteem, zijn in 2014 de behandeladviezen voor patiënten aangepast. Alle uitkomsten van de behandelingen die de specialisten van Xpert Clinic uitvoeren, worden verzameld in een grote database. De behandeladviezen worden daardoor niet gebaseerd op literatuur, maar op echte uitkomsten van peer groups. Daarin is Xpert Clinic uniek en internationaal koploper, ook omdat deze gegevens gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek.

Reinier Feitz, medisch directeur van Xpert Clinic: "Wij vragen patiënten regelmatig formulieren in te vullen en krachtmetingen te doen. Omdat ze het belang hiervan inzien en meewerken, kunnen we samen beter worden. Door veel te meten hebben we inmiddels de koploperspositie in Nederland. Dat schept de verantwoordelijkheid om te blijven innoveren.”

Wetenschappelijk onderzoek put uit Pulse Dat Pulse niet alleen handig is voor peer group vergelijkingen maar ook voor medisch onderzoek, bewijst arts-onderzoeker Chao Zhou, die zowel aan Xpert Clinic als aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam is verbonden. Zhou deed onderzoek naar de behandeling van de ziekte van Dupuytren. Zhou: "Dit is een aandoening die leidt tot kromstand van de vingers. Het is een ongeneeslijke, meestal progressieve ziekte waarbij vingers door een vermeerdering van bindweefsel onder de huid niet goed meer te strekken zijn. De behandeling hangt onder andere af van de ernst ervan en persoonlijke voorkeuren. Vaak wordt er gekozen voor een open operatie. Op basis van Pulse data hebben we kunnen aantonen dat de ziekte van Dupuytren net zo goed met een collagenase injectie te behandelen is als met een operatie.”

Onderzoek: van zes naar één jaar Pulse is een onuitputtelijke bron voor onderzoek, stelt Reinier Feitz. "We kunnen zelfs zien of de uitkomsten van een arts beter zijn als hij of zijn een bepaalde behandeling jaarlijks vaker uitvoert. Zo fijnmazig is de informatie die we opslaan." Drs. Feitz ziet nog een groot voordeel van databaseonderzoek vanuit Pulse: "Het is echt heel efficiënt. Normaal gesproken duurt het een jaar voordat je een onderzoek hebt opgezet en kun je pas na een jaar of zes publiceren. Dankzij de database is een compleet onderzoek terug te brengen tot een jaar. Met onze aanpak kunnen we dus veel meer onderzoeksvragen beantwoorden dan op de traditionele manier.” Zhou: "Los van het feit dat patiënten met de ziekte van Dupuytren baat hebben bij dit specifieke onderzoek, kun je in zijn algemeenheid stellen dat dankzij deze manier van onderzoeken alle patiënten veel sneller profiteren van nieuwe en betere behandelmethodes."

Bekijk hier ons kwaliteitsjaarverslag van 2014 en lees alles over onze passie voor kwaliteit.

kwaliteitsjaarverslag-2014

Equipe zorgbedrijven maakt gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Sluiten